Robòtica, 3D i programació educatives

A l’escola hem desenvolupat una línia d’escola per treballar la robòtica i la programació des de P3. En el cas dels més petits comencem amb les Beebots. A mesura que dominen el llenguatge de programació en forma mental, es va introduint al cicle inicial el llenguatge de programació per blocs (en forma física) Scottie Go. Al cicle mitjà en centrarem amb la programació del robot Zowie, on treballarem de forma transversal les emocions. També es treballa a 4t b per sobre la programació per blocs online de Code.org. Finalment al cicle superior a 5è es profunditza amb el Code i amb la construcció de Lego Creator i Lego Technics, per acabar construint i programant Lego Wedo 1.2. A l’últim curs de la primària l’alumnat ha de saber construir i programar robots amb el Lego Wedo 2.0, i un petit nombre d’alumnat avançat que comença a construir i programar Lego Mindstorms. Finalitzarem la línia de llenguatge de programació per Scratch per poder aplicar-ho també al Lego Wedo 2.0. 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

LEGO® WeDo és la proposta de LEGO Education pels més joves. Els nens i nenes poden construir models amb sensors simples i un motor que es connecta als seus ordinadors, i programen comportaments amb una eina simple i divertida per iniciar-se en la robòtica.

Aquest material es treballa a Cicle superior, dins l’àrea de Competència Digital, i és una de les activitats que a l’escola fem en grups cooperatius. El treball cooperatiu és una metodologia que permet aprendre tots de tot i aprendre a treballar en grup.

Mentre els grups de 4 treballen amb els projectes de robòtica, altres grups ho fan autònomament realitzant la programació de videojocs amb Scracth.

Un altre projecte incorporat a l’Àrea de Competència Digital ha estat el disseny 3D. A partir de l’aplicació tinkercad, els nois i noies dissenyen a partir de diferents reptes. Tenim impressora 3D i així podem veure el resultat del disseny realitzat.

Tant la robòtica, com el disseny 3d i la programació formen part d’un sector tecnològic clarament en expansió, a Catalunya i a tot el món, per això hem considerat molt important prioritzar-ne l’adquisició d’uns coneixements bàsics, gràcies al desenvolupament de l’Estratègia Digital del centre.

En aquesta presentació podeu veure com treballem aquest projecte en una aula de 6è: